fase 10 – afbraak

Gebeurtenissen die tijdens de 10e fase de media beheersten gingen vooral over (politiek gerichte) onlusten en de Arabische lente.

 

Maar ook Amerikaanse burgers beginnen hun stem te verheffen tegen de Washington politiek. En in Israël wordt al een maand lang geprotesteerd tegen de regering. Het klimaat eiste ook weer flink de aandacht op met dit keer vooral orkanen: Irene, Lee en Talas. Ook over de tanende economie valt nog wat te melden.

De Arabische Lente
Libië
In deze fase wordt een mijlpaal bereikt in de vrijheidsstrijd van Libië: Tripoli wordt ingenomen en de bunker van Khadaffi geplunderd. Khadaffi en zijn familieleden zijn nergens te vinden. Later blijkt een deel van zijn familie in Tunesië te zitten. Ondanks de bevrijding van de hoofdstad is het nog niet overal veilig. Wijken in Tripoli worden uitgekamd en Khadaffi aanhangers gearresteerd. In enkele andere steden wordt nog gevochten met Khadaffi’s leger. De rebellen trekken op naar Sirte, zijn geboorteplaats.
De situatie in Tripoli wordt snel na de bevrijding nijpend, omdat er geen water en electriciteit meer is en het voedsel begint ook op te raken. Via zee worden veel hulpgoederen aangevoerd. Later sluiten Khadaffi-getrouwen de watertoevoer naar Tripoli af en wordt het opnieuw moeilijk.
De Libische overgangsraad wordt door vele westerse landen nu erkend. Hier en daar worden nieuwe ambassades geopend. Westerse landen als Amerika, Engeland, Nederland, Frankrijk en Duitsland willen een deel van de bevroren tegoeden terug geven aan de nieuwe Libische regering om humanitaire hulp te realiseren. Op VN-niveau blokkeert China echter de uitkering van de Libische gelden, die via een VN-resolutie moet worden geregeld. China erkent de nieuwe machthebbers nog niet en wil garanties dat de belangen van Chinese bedrijven in Libië worden gewaarborgd. China heeft de laatste jaren met hulp van Khadaffi veel bouwprojecten lopen, een investering van ruim 13 miljard euro.

Syrië
Assad blijft zijn harde aanpak handhaven en het volk blijft protesteren. Tot nu toe worden zo’n 2000 doden gemeld. Het hoofd van de Arabische Liga, secretaris-generaal Nabil Elaraby, reist af naar Damascus om met Assad te overleggen. In een verklaring stelt de Liga dat “de rechten van Syrische burgers op een veilig bestaan gerespecteerd moeten worden”.
Uiteindelijk besluit Europa tot een olie-embargo en de bevriezing van nog meer tegoeden. Een VN-embargo was effectiever geweest en het gaat pas in november van start. Shell zal zich houden aan de sancties, na eerdere kritiek dat het olie bleef afnemen van Syrië. In de VN-Veiligheidsraad veroordeelt Rusland, een belangrijke wapenleverancier van Syrië, het embargo. Ook China biedt weerstand.

onrust elders
India
Anti-corruptie activist Anna Hazare, 74 jaar oud, gaat in hongerstaking om de regering in Delhi te dwingen iets te doen tegen de wijdverbreide corruptie. Zijn actie krijgt Ghandi-achtige proporties. De regering wordt in verlegenheid gebracht en arresteert hem. Dit heeft een averechts effect. Het mobiliseert vele Indiërs, die de corruptie al lange tijd zat zijn, en zich nu verzamelen tot een massa die gewicht in de schaal legt. De democratie van de derde economie van Azië moet veranderen. Er zijn diverse omkoopschandalen waarbij de regering is betrokken, oa. bij de verkoop van telecom licenties die de staat $39 miljard heeft gekost. Dit schandaal leidde direct tot Hazare’s hongerstaking. Na 12 dagen geeft de regering toe en belooft maatregelen te treffen. Hazare kan weer eten.

Chili
Veel studenten gaan al dagen lang de straat op om te protesteren tegen het zeer dure onderwijs. Er valt een dode en dan is het hek van de dam.

Turkije en Israël
Na een uitgelekt VN-rapport over de Israëlische gewelddadige militaire actie tegen een Turks activistenschip dat onderweg was naar een geblokkeerd Ghaza (31 mei 2010) is Turkije woedend. Het rapport erkent wel dat de Israëlische commando’s teveel geweld hebben gebruikt tegen de ongewapende activisten, maar dat de blokkade van de Ghazastrook legaal is. Hierop heeft de Turkse regering de diplomatieke betrekkingen op een laag pitje gezet door de ambassadeur het land uit te zetten. Turkije eist excuses (die Israël niet zal maken), schadevergoeding voor de nabestaanden (wat Israël misschien wil overwegen) en opheffing van de blokkade (wat niet zal gebeuren).
Saillant detail is dat beide landen grenzen aan Syrië en niet gelukkig zijn met het geweld dat daar plaatsvindt.

In Israël protesteert de bevolking nog steeds tegen de hoge belastingen en stijgende kosten van levensonderhoud. De regering Netanyahu heeft weliswaar hervormingen beloofd, maar tot dusver is er nog niets gebeurd.

Amerika
Ook hier is grote ontevredenheid, maar dit betreft de gang van zaken op politiek en economisch gebied. Men heeft schoon genoeg van het rijker worden van de rijken en het armer worden van de armen. Ook het investeringsbeleid, veel geld gaat naar defensie en de politiek, wordt niet meer geaccepteerd. Een aantal mensen organiseert zich in de actie “October-2011” met kreten als “Stop de Machine! Create a New World!”. Ze roepen Amerikanen op om, naar voorbeeld van Egypte, een massale demonstratie te houden in Washington en daar net zolang te blijven totdat er veranderingen komen.

Klimaat
Een hoofdrol was weggelegd voor orkaan Irene die een spoor van vernieling achter zich liet. Eerst de Dominicaanse Republiek, vervolgens de Bahama’s en toen koerste de orkaan richting de oostkust van Amerika. Ook al zwakte Irene af naar kategorie 1 het was een ongebruikelijke superstorm voor de oostkust waarbij niet New York, maar New Jersey en Vermont het zwaar voor hun kiezen kregen. Een rimpeling-effect zorgt voor overstomingen aan de kust van Afrika. Nigeria en Lagos krijgen te maken met overstromingen en schade aan hun toeristische gebied.
Voorafgaan aan orkaan Irene kreeg het oosten van Amerika nog een aardbeving die beperkte, maar wel opmerkelijke schade toebrengt aan Washington. En volgend op Irene koerst orkaan Lee af op de Zuidelijke staten Louisiana, Mississippi en Alabama. New Orleans brengt het er goed van af, maar bv. Lafayette krijgt erg veel regen te verstouwen. Daar staat de boel onder water.
Aan de andere kant van de Grote Oceaan koerst orkaan Talas af op Japan. Weliswaar afgezwakt tot een tropische storm richt Talas veel schade aan in het zuidwesten waar ook 25 doden te betreuren zijn.

Noodweer in Nederland gaf met de hevige regenbuien veel wateroverlast in diverse delen van het land. Blikseminslagen en omvallende bomen zorgden voor veel hinder voor het auto- en treinverkeer. Daarnaast was er veel schade.

De Nederlandse zomer was extreem nat. Het gebeurt niet vaak dat een zomer zó nat is als die van 2011. Het was de op één na natste sinds in 1901 is begonnen met het registreren van het weer. Het was ook de koudste zomer in 13 jaar. De oorzaak van het slechte zomerweer ligt in het vroege voorjaar. Dat was dit jaar erg warm. Het vocht van de zee zorgt dan voor een natte zomer.

Economie
De Amsterdamse beurs heeft over de hele maand augustus een netto verlies van 12% geleden. Wereldwijd beweegt de stand ook in neerwaartse richting ondanks momentane oplevingen.

Japan krijgt een downgrade toegewezen door kredietbeoordelaar Moody’s vanwege de dure yen, de opgelopen staatsschuld en de trage afhandeling van de aardbeving/tsunami. Maar ook de kredietbeoordelaar krijgt kritiek vanwege hun (te) grote en mogelijk negatieve invloed op het beursklimaat.

Veel ophef is er over een aankoopplan van een belangrijk stuk grond in IJsland door een Chinese projectontwikkelaar. IJsland kan de investering goed gebruiken, maar er wordt ook gevreesd voor een verborgen politieke agenda.

In de Eurozone levert Griekenland weer een probleem op. Het maakt te weinig vorderingen met het terugdringen van het begrotingstekort volgens inspecteurs van het IMF en de ECB. Griekenland wijt het aan een teruglopende economische groei en wil de belastingen niet nog verder verhogen. Spanje en Italië lijken, althans in politiek opzicht, wel vorderingen te maken met hun belastingmaatregelen.

en dan nog dit
In Mexico wordt een 2000 jaar oud Maya-complex ontdekt door archeologen.

5 sept 2011