fase 11 – renaissance

Deze periode viel vooral op door een woelige natuur. De economie vertoont steeds meer het beeld van een zieke patiënt die maar niet beter wil worden.

 

De kloof tussen de politiek en de samenleving roept steeds meer spanningen op. Wetenschappelijke verkenningen van de ruimte leverde nieuwe ontdekkingen op.

Aarde & Atmosfeer
Deze fase vertoont de meeste aardbevingen tot nu toe. Het begon in Indonesië en werd gevolgd door bevingen in Nederland/Duitsland, Canada en de Himalaya. Het is allemaal niet zo desastreus als in Japan, maar daarmee is weinig te vergelijken. Het leed en de schade blijft.
Het klimaat blijft zich extreem gedragen. Hitte en droogte in de midwest van de VS, wat in Texas veel schade voor landbouw en veeteelt betekent. Buitensporige regenval in Azië, met name in Pakistan en China. Miljoenen mensen moeten noodgedwongen weg uit hun omgeving. Japan krijgt een 2e orkaan in 1 maand tijd over zich heen. In Australië, waar het winter was, extreme kou, nattigheid, stormen en onweer. In Nederland een veel te vroege najaarsstorm, hevig onweer en wateroverlast.

Economie
Europa zit in de gevarenzone en dat komt niet alleen door de Griekse schuldenlast, maar ook door het weinig daadkrachtig optreden van de Europese politici. Economen en bankiers roepen steeds luider dat Griekenland eigenlijk failliet is en dat de geïnvesteerde miljarden kwijt zijn. Het schept allemaal veel onrust op de aandelenmarkten. Maar ook andere signalen veroorzaken koersdalingen, ook al zijn er kortstondige oplevingen door een hoopgevend bericht. Een belangrijk probleem is dat de economie niet meer groeit.
In korte tijd vertrekken er twee topbestuurders van de Europese Centrale Bank. Beide zijn het oneens met het grootschalig opkopen van zwakke staatsobligaties. Het IMF laat zijn bezorgdheid over Europa en de euro duidelijk blijken. Nederland, dat tot een van de meest stabiele landen behoort, heeft nu een begrotingstekort (2,9%) opgebouwd dat gevaarlijk dicht bij de afgesproken limiet (3%) ligt.
In Amerika neemt Obama de suggestie van miljardair Warren Buffett over en dient een wetsvoorstel in waarin de rijken (meer) belasting gaan betalen: de Buffett Tax.

Politiek
Ook op politiek terrein is het onrustig. Nadat in de vorige fase Israël zich de woede van Turkije op de hals had gehaald ziet zich nu geconfronteerd met een woedend Egypte. Een schietincident in het grensgebied (Sinaï) leidt ertoe dat de Israëlische ambassadeur zijn ambassade ontvlucht. Als de boel weer tot bedaren is gekomen maakt Egypte wel duidelijk dat het vredesverdrag tussen beide landen mogelijk een nieuwe interpretatie krijgt.
De Libische Overgangsraad krijgt steeds meer erkenning. China en Zuid Afrika, die lang tegen waren, zijn nu ook om. Ondanks dat Khadaffi en zijn oudste zoon Saif nog niet gevonden zijn en een aantal steden nog niet veroverd, is Libië begonnen met een nieuwe start. De overgangsraad heeft zich gevestigd in de hoofdstad Tripoli en dat is een belangrijk signaal.
Syrië vertoont een continuing story zonder echte veranderingen. In Jemen heerst een vergelijkbare situatie.

In de VS wordt de actie “Occupy Wall Street” gestart naar het voorbeeld van het Tahrirplein in Caïro. Het is een protest tegen de veel te grote invloed van de financiële sector op de politiek. Hoewel de media er niet veel ruchtbaarheid aan geven, is het toch iets om in de gaten te houden.

In Nederland roepen de algemene beschouwingen in de 2e Kamer na Prinsjesdag afgrijzen op door de toon die door PVV-voorman Wilders wordt ingezet. De omgangsvorm in het Kamerdebat bereikt een nieuw dieptepunt. Het publiek is via de media getuige van zijn puberale gedrag en het onvermogen van de overige kamerleden om het debat naar een inhoudelijk niveau te tillen.

Samenleving
In de VS is weer een mijlpaal gepasseerd met het accepteren van homosexuelen in het leger. Ze waren al toegelaten (sinds Clinton), maar nu mogen ze bovendien voor hun geaardheid uitkomen.

Wetenschap
Astronomen ontdekken nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel waarvan op enkele misschien zelfs leven mogelijk is. Ook is er een planeet ontdekt die om 2 zonnen draait. In de volksmond wordt hij direct Tatooine genoemd naar de thuisplaneet van Luke Skywalker in Star Wars.

25 sept 2011