fase 2 – reactie

Opmerkelijke gebeurtenissen in de 2e fase vind ik de nasleep in en solidariteit met Japan, de strijd tussen de 2 presidenten in Ivoorkust geslecht.

 

Deze fase is nog steeds gedomineerd door de ramp in Japan. En dan niet alleen de gevolgen van 9 maart, maar ook de naschokken die op zichzelf al sterke aardbevingen waren. Bovendien blijkt de zeebodem flink gezakt te zijn waardoor stukken land een geologische herbestemming hebben gekregen. Mensen kunnen daar niet meer wonen. Er zijn wereldwijd diverse solidariteitsacties geweest.

De strijd tussen de verloren en gekozen (Moslim) president in Ivoorkust is met behulp van ingrijpen van het Franse leger en de NAVO beëindigd. Helaas heeft er te veel bloed gevloeid. Laten we hopen dat de christen en moslim bevolkingsgroepen elkaar verdragen.

Sai Baba, een zeer belangrijke guru, woonachtig in India, is ernstig ziek. Zijn lichaam heeft zeer veel ondersteuning van medische apparatuur (ademhaling, nieren) en dagelijkse monitoring nodig om zijn fysiologie stabiel te houden. Dat maakt het vooruitzicht niet rooskleurig. Nu is Sai Baba een bijzondere geest en kan je de gebruikelijke medische verwachtingen niet toepassen op hem, maar aan de andere kant is deze situatie al 3 weken aan de gang zonder duidelijk verbetering.

Een positief bericht van Amnesty vind ik dat steeds meer landen de doodstraf afschaffen. Het lijkt me dat we hiermee op de goede weg zijn.

3 mei 2011