fase 4 – verbinden

Opmerkelijke gebeurtenissen in de 4e fase vind ik de moord op Osama bin Laden, de natuurperikelen in Spanje en Amerika en de financiële perikelen in de Eurozone (Griekenland).

 

De onrust in de Arabische landen is ook nog volop aanwezig (Syrië, Libië). Zal de arrestatie van IMF-topman Strauss-Kahn een doorbraak in de klassejustitie blijken?

Osama bin Laden
De moord op Osama bin Laden vormde de aftrap van deze fase. Het werd gepresenteerd als de grote overwinning van de eeuw: de Amerikanen hadden Osama in Pakistan opgespoord, de ongewapende man door het hoofd geschoten en zijn lijk in de oceaan gedumpt. Niets valt er te verifiëren, vragen naar bewijzen worden niet beantwoord en daarmee lijkt de kous af te zijn. Onopgeloste vragen blijven echter bestaande vragen. We zullen afwachten of dit onderwerp nog op de een of andere manier te voorschijn komt.

Spanje
Terwijl Spanje financieel in de gevarenzone verkeert wordt Lorca in het zuidoosten opgeschrikt door een aardbeving. Later zal Turkije een schudbeurt krijgen, maar dat valt in de volgende fase. Beide landen liggen op breukvlakken van de continentale platen en het toont aan dat de aardkorst nog flink in beweging is, en niet alleen in de regio van Japan.

Amerika
Wederom in de zuidelijke staten slaat het natuurgeweld toe. Na tornado’s treedt na zware regenval de rivier Mississippi buiten zijn oevers. De hele delte loopt gevaar overstroomd te worden. Men zet dunbevolkte delen doelbewust onder water om steden als New Orleans en Baton Rouge droog te houden.

Arabische landen
De NAVO-bombardementen op Libische doelen zijn alledaagse kost geworden zonder duidelijke resultaten tot nu toe. Khadaffi is niet verslagen en de opstandelingen hebben het niet voor het zeggen. Het lijkt een pat-stelling met vooral veel verwoesting en bloedvergieten.
De protesten in Syrië zwellen aan en de ordetroepen treden hard op tegen de demonstranten. Velen hebben hun leven al verloren. Kortom de situatie daar is erg moeilijk.
In Egypte worden Mubarak en zijn vrouw gearresteerd, beiden zijn ziek, en is er justitieel onderzoek naar hen gestart. Ze worden verantwoordelijkheid gehouden voor het gewelddadige optreden tijdens de demonstraties.
De onrust wordt nu nog onderhouden door de religieuze botsingen tussen Kopten en Moslims.

Eurozone
Griekenland blijkt zijn schulden niet binnen de afgesproken termijn te kunnen afbetalen. Ze zijn in gesprek met de Europese landen voor een oplossing. Meer geld lenen? Leningen kwijtschelden? Uit de Euro stappen of gezet worden? Het leidt tot veel onrust onder bevolking in Griekenland en de andere Eurolanden waar populistische politici enthousiast op inspelen. Het is lastig een beeld van de problematiek te vormen, omdat de informatievoorziening beperkt en ook nog eens tendentieus is. De problematiek is van zichzelf al ingewikkeld, maar politici en bankiers meten met alerlei maten wat de boel er niet inzichtelijker op maakt. (zie ook het artikel “Financiële Perikelen”)

Dominique Strauss-Kahn
Het overleg met de Europese top en het IMF kon geen zaken doen, omdat de IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in New York werd gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje in het hotel waar hij verbleef. Zijn arrestatie en de breed uitgemeten aandacht in de media laat zien dat ook internationaal belangrijke mensen niet onschendbaar zijn. Zijn schuld moet nog worden bewezen, maar er komt wel boven tafel dat dit niet een eenmalig incident is. Er komt een officiële rechtszaak en dat vind ik wel bijzonder, omdat de aanklaagster geen blank, maar een negerin is. Dat was enkele decennia geleden ondenkbaar. We moeten afwachten wat het gaat opleveren. Strauss-Kahn heeft sterke advocaten in de arm.

21 mei 2011