fase 5 – verankeren
Opmerkelijke gebeurtenissen in de 5e fase vind ik de onrust in de natuur (aardbevingen en tornado’s en ook nog een zonnestorm), de EHEC-epidemie in Duitsland en de arrestatie van Mladic.
onrust in natuur en klimaat
Turkije wordt vrij snel na Spanje opgeschrikt door een aardbeving ten zuiden van Bursa direct op de 1e dag in deze fase. Er is veel schade. IJsland heeft weer een actieve vulkaan die het luchtruim volspuit met as. Dit keer is het minder grootschalig, maar het luchtverkeer in Noord-Europa moet worden stilgelegd. Amerika spant de kroon als het om natuurgeweld gaat. Joplin in Missouri gaat voor een derde deel plat en betreurt vele doden. Hierop volgt de regio rond Oklahoma stad en tenslotte is Massachusetts slachtoffer van een verwoestende tornado. In de laatste staat is het voorkomen van tornado’s zeer ongebruikelijk. Ook in Zuid Amerika laat de aardkorst van zich horen. In Mexico spuugt de Popocatepetl aswolken uit en in Chili is de Puyehue na enkele aardbevingen wakker geworden.
In Europa daarentegen is het al maanden droog. Nederland verwacht problemen in de nabije toekomst met de waterdistributie. De rivieren voeren minder water aan, omdat landen aan de bovenlopen water onttrekken om hun droogteproblemen op te vangen. Nederland en België hebben bovendien te maken met diverse natuurbranden.
zonnestorm
Op de valreep krijgen we nog te maken met een zonnestorm waarvan de uitbarsting onze kant op komt. De schade aan gps-systemen en netwerken blijft uit en dat is prettig voor ons. Wat er energetisch gebeurt kan ik (nog) niet achterhalen.
EHEC epidemie
In Duitsland raken veel mensen ernstig ziek, en gaan er ook velen aan dood, door besmetting met de EHEC bacterie, een broertje van de darmbacterie E. Coli. Hoewel het er uiteindelijk op gaat lijken dat het om een regionale besmettingsbron gaat, is het kwaad al geschied door premature schuldtoewijzing aan groenten, geïmporteerd uit andere Europese landen (waaronder Spanje, Nederland, Frankrijk, Denemarken). De tuinbouw komt in zwaar weer terecht, omdat de export helemaal stil komt te liggen. Rusland blokkeert zelfs de import totaal zolang de besmettingsbron niet vast gesteld is. De laatste berichten wijzen naar taugé en andere kiemscheuten als besmettingsbron, maar later kan het bewijs hiervoor niet overlegd worden. Uiteindelijk worden toch de kiemscheuten schuldig verklaard.
Mladic gearresteerd
De generaal van het Servisch-Bosnische leger ten tijde van de Balkanoorlog in de negentiger jaren, Ratko Mladic, is na 16 jaar toch nog opgepakt. De drie hoofdrolspelers van de holocaust op de Balkan zijn nu allemaal ingerekend en moeten zich verantwoorden voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. De toenmalige Servische president Slobodan Milosevic (gearresteerd in 2001) heeft zijn proces niet afgewacht, hij is tijdens zijn gevangenschap in 2006 overleden. De Servisch-Bosnische politieke leider Radovan Karadzic, in 2008 opgepakt, bevindt zich nog in de procesgang. Zoals de situatie er nu uitziet moeten beide zich dus verantwoorden voor de rechters en men hoopt dat hier een helende werking voor de oorlogstrauma’s van zowel de Bosniërs als van de Nederlandse defensie (DutchBat) van uitgaat. Men hoopt dat hiermee een pijnlijk hoofdstuk afgesloten kan worden.
Arabische Lente
Syrië blijft onrustig met de aanhoudende protesten en het onverzoenlijke optreden van politie en leger. De internationale gemeenschap wil zich ermee gaan bemoeien. Libië wordt nu al 2 maanden gebombardeerd door de NAVO waarbij vooral Tripoli, de residentie van Khadaffi, de volle laag krijgt. Afrikaanse leiders doen verschillende pogingen tom uit de impasse te komen, maar Khadaffi houdt de poot stijf. Wel nemen enkele hoge legerfunctioarissen afstand van zijn bewind en zoeken hun toevlucht in Italië waar ze aankondigen de opstandelingen te gaan helpen met hun expertise. Jemen blijft ook onrustig met aanhoudende protesten. De situatie hier is vergelijkbaar met de gang van zaken in Syrië. Zittend president Saleh heeft tot 3x toe een overeenkomst gesloten, maar op het bezegelende moment niet ondertekend. Op 3 juni is zijn paleis onder vuur genomen en is hij gewond geraakt waarvan hij in Saudi Arabië herstellende is. Nu is de vraag of Saudi Arabië hem weer terug laat keren, want in deze regio heeft men genoeg van zijn optreden.
Eurozone
Griekenland krijgt een nieuwe lening van 12 miljard euro, maar er is veel commotie. Er zijn nog strengere voorwaarden aan verbonden en de Griekse bevolking heeft er genoeg van. Ze zouden diverse staatseigendommen moeten verkopen, maar ook zal het staatsapparaat moeten worden afgeslankt. De Griekse bevolking lijdt onder het negatieve imago dat hen wordt opgeplakt. Portugal krijgt een nieuw parlement dat een centrum-rechtse koers gaat varen in plaats van een socialistische, maar ook deze regering zal de gehate bezuinigingen moeten doorvoeren.
23 juni 2011