fase 6 – toepassen

Gebeurtenissen die in de 6e fase de media haalden zijn het aanhoudende gerommel van de aardkorst, de Arabische wereld en de omslag ten aanzien van kernenergie.

 

gerommel in de aardkorst
Het is vooral de Chileense vulkaan Puyehue die met zijn aswolken het luchtverkeer op het zuidelijk halfrond lam legt en in Argentinië de wintersport verhindert. Maar vervelender is de verstoring van de natuur in de regio waardoor de basismiddelen van bestaan in de problemen komen.
Elders zijn mensen ook nog even opgeschrikt, bv. in Japan vond opnieuw een aardbeving plaats (die gelukkig geen grote problemen veroorzaakte) en in Ethiopië spuugt een vulkaan ook aswolken uit.

Arabische lente
Er zit nog weinig ontwikkeling in de roep van het Syrische en Libische volk om hervormingen van het landsbestuur. Het Syrische leger treedt zeer hard op tegen demonstranten en in het noorden zijn velen gevlucht naar Turkije. De NAVO blijft bombardementen op voornamelijk Tripoli uitvoeren, maar in de situatie lijkt weinig schot te komen. Wel worden de “rebellen” door meerdere regeringen erkend als Libisch bewind en krijgen ze hulp van westerse deskundigen op het gebied van oorlogvoering en democratische organisatie. Ook lopen nog regelmatig Libiërs over naar de “andere kant”, waaronder een deel van het nationale Libische voetbalteam. In Tunesië is de president en zijn vrouw inmiddels door een rechtbank veroordeeld voor diefstal, verduistering en misbruik van publieke gelden. Ben Ali zit momenteel in Saudi Arabië en dit land levert hem (nog) niet uit.
In Saudi Arabië voeren vele vrouwen de actie Women2Drive, gevoed en ondersteund door Facebook, waarbij vrouwen in het openbaar achter het stuur gaan. Iets wat wel volgens de nationale wet mogelijk is, maar niet volgens de islamitische traditie.

anti kernenergie beweging geactiveerd
De problemen met de kernreactor in Fukushima hebben geleid tot een wakker schudden van het anti-kernenergie sentiment in het westen. De regering van Duitsland sluit al zijn centrales, in Zwitserland en Italië hebben referenda uitgewezen dat het volk geen gebruik meer wil maken van kernenergie. Daar zullen de centrales ook gesloten worden.

en dan ook nog dit
In Mozambique is een groot meer, inclusief de directe omgeving, tot beschermd natuurgebied verklaard. Hiermee zal het leven van enorm veel diersoorten verzekerd worden.
In Mexico is de inhoud van een 1500 jaar oude, maar niet toegankelijke graftombe van een Mayakoning zichtbaar geworden dankzij een zeer kleine camera.

28 juni 2011