fase 8 – voorbereiding

Gebeurtenissen die tijdens de 8e fase de media beheersten: natuur en klimaat, de financiële wereld, de aanslag in Noorwegen, het einde van de Amerikaanse ruimtevaart, de Murdoch-media.

 

noorwegen aangeslagen
De meest schokkende gebeurtenis waren de aanslagen in Noorwegen op het regeringscentrum en het jongerenkamp van de Arbeiderspartij op Utøya. De dader blijkt een jongeman te zijn met een grenzeloze afkeer van democratie en islamitische medeburgers. Deze aanslagen, waarbij bijna 80 mensen omkwamen, hebben een dicsussie in het leven geroepen over de toon van populistische politici en groepen. De felheid waarmee deze mensen andere met name niet autochtone bevolkingsgroepen buiten de samenleving willen plaatsen wordt nu wat openlijker bekritiseerd. Ook de toegenomen agressie zit mensen niet (meer) lekker. Een aantal Noorse winkels hebben gewelddadige spellen en games uit de handel gehaald.
Een memorabel gebaar is een speciaal voor de Noorse nabestaanden gecomponeerd Kyrie waarvoor een groot koor is opgetrommeld via de sociale media. Het is uitgevoerd in een prachtige kerk in Den Bosch.

amerikaanse schuldencrisis
De politieke impasse over een bezuinigingsbesluit werd dagelijks nieuws in de loop van deze fase. De klok tikt minder dan 1 minuut voor twaalf en Amerikaanse gepensioneerden, zieken- en verzorgingsinstellingen, overheidsinstellingen maken zich ernstige zorgen over hun inkomsten. Of de Democraten en Republikeinen op het allerlaatste moment nog tot een overeenkomst komen is nog even afwachten. De kritiek groeit op het politieke gekibbel dat beheerst wordt door de komende verkiezingen in plaats van een verantwoordelijkheid voor de kredietwaardigheid van het land. De Republikeinen willen dat de kwestie weer op de agenda komt als de verkiezingen in volle gang zijn over een ½ jaar. De Democraten willen de maatregelen over de verkiezingen heen tillen. Hiernaast is er nog een inhoudelijk verschil van mening over wie moeten er opdraaien voor de bezuinigingen.

europese schuldencrisis
In Europa wordt intensief vergaderd over de nieuw aangevraagde lening door de Griekse regering. Het wordt nu openlijk toegegeven dat Griekenland zijn schulden niet zal kunnen afbetalen. De kredietwaardigheid van Griekenland is vastgesteld op “nog net niet failliet”. Uiteindelijk besluiten de Euroministers om de rente van de schuldenlening te verlagen (van 5,5% naar 3,5%) en de looptijd te verlengen (van 7,5 naar 15 jaar). Ook gaan de banken en verzekeringen meebetalen aan de nieuwe lening.
Na Griekenland baren ook andere schuldenlanden de Unie meer zorgen. Ierland moet mogelijk een tweede lening aanvragen. Italië zit ook aan de verkeerde kant van de boekhoudbalans. En dan zijn er nog Spanje en Portugal die op het randje hangen.

klimaat
Op en boven de aarde rommelt het nog steeds. Hoewel seizoensgebonden regenval of droogte op zich normaal zijn, doet het zich in deze periode allemaal heftiger, in extremere mate voor. De Hoorn van Afrika (zuid Somalië, noord Kenia en Ethiopië) lijdt dermate aan droogte dat miljoenen mensen de hongersdood dreigen te sterven. Bijkomend probleem is dat een islamitische militie in zuidelijk Somalië elke vorm van voedselhulp tegenhoudt.
In de VS ontaardt de zomer in extreme hittegolven, met name in het midden en westen. Het Verre Oosten (zuid Korea, Japan en de Filipijnen) daarentegen kampt met extreme regenval met als gevolg overstromingen, aardverschuivingen en modderlawines.
En ook in Zuid Afrika en op de Balkan (Europa) valt er erg veel resp. sneeuw en water uit de hemel.

murdoch media
Het afluisterschandaal van de krant News of the World heeft verstrekkende gevolgen voor het imperium van Rupert Murdoch, de Australische eigenaar van dit giga mediabedrijf. Een hoog geplaatste redactrice is ontslagen en Rupert en zijn zoon moeten zich verantwoorden voor de Engelse Kamer. Het mediabedrijf wordt onderworpen aan een diepgaand onderzoek en in de loop van deze periode komen stap voor stap nieuwe strafbare feiten aan het licht.

en dan ook nog dit
Na 30 jaar ruimtevaart stopt de VS met de bemande spaceshuttle-tochten. De laatste in de serie, de Atlantis, zal de rest van zijn dagen in een museum slijten.
In steeds meer landen wordt het homohuwelijk mogelijk. In deze periode heeft de staat New York zich gevoegd bij 5 andere staten in de VS. Buiten de VS worden homosexuelen al in 5 landen gelijkwaardig behandeld waar het gaat om de mogelijkheid om te trouwen en de hieraan verbonden rechtspositie.

31 juli 2011