financiële perikelen
Diverse landen in de periferie van de Eurozone verkeren in zwaar weer. Griekenland, Ierland en aanstonds Portugal worden overeind gehouden. Italië en Spanje balanceren op een wiebelig koord. (10e dag / 12 Hond)
Griekenland redt het niet met de reeds verstrekte lening en is op zoek naar meer steun. In het westen heeft de Griekse bevolking een negatief imago opgeplakt gekregen. Ze zouden lui zijn en hulp onwaardig. Een uitzending van Nieuwsuur (11 mei 2011) presenteerde het Griekse antwoord. Het lijkt me de moeite waard om dit hier te publiceren. Een groep intellectuelen heeft de documentaire “Debtocracy”, gefinancierd door de bevolking, gemaakt, die helaas nog niet ondertiteld op internet te vinden is. Hierin gaan ze op zoek naar de schuldigen van de Griekse recessie en concluderen dat 2 politieke partijen, 3 families en een handjevol ondernemers in 40 jaar tijd Griekenland met een economische puinhoop heeft opgezadeld.
Nu Griekenland geld heeft geleend van de Europese banken zijn de salarissen flink teruggeschroefd en de prijzen evenredig opgeschroefd, zodat de bevolking niets meer verdient en dus niets meer kan betalen. Hoogleraar economie aan de universiteit van Athene, Yanis Varoufakis, legt uit dat de Europese bankiers verzuimd hebben 2 lessen te trekken uit het verleden. Een bankroetprobleem kan je niet oplossen door failliete partijen dure leningen te verstrekken en het voorschrijven van soberheid aan een land in crisis kan rampzalig uitpakken.
Het Eurosysteem is volgens hem niet berekend op het type crisis dat de bankwereld in 2008 wereldwijd veroorzaakte. Nu kraakt het systeem in zijn voegen en storten diverse delen in (de periferie landen). Het geld dat Griekenland krijgt van oa. de Nederlandse belastingbetaler wordt niet gebruikt om de Griekse economie te stimuleren, maar om de peperdure leningen af te lossen aan Europese banken, terwijl deze banken zelf op het randje van bankroet staan. De banken houden het geld vast in plaats van het uit te lenen aan het bedrijfsleven. De leningen aan Griekenland komen zodoende niet ten goede aan de Griekse economie, maar het geld verdwijnt in het zwarte gat van het bijna failliete Europese bankwezen. De recessiewind wordt op deze manier over de hele Eurozone aangewakkerd. (10e dag / 12 Hond)
In schril contrast staat overigens het procederen van Griekse Europarlementariërs voor het optrekken van hun salaris. Het nieuws meldt: “Terwijl Griekenland aan het hulpinfuus van de EU ligt, zijn honderden Griekse parlementariërs de afgelopen drie jaar naar de rechter gestapt om extra salaris te claimen. De parlementariërs willen hun salaris met terugwerkende kracht optrekken tot hetzelfde niveau als een rechter van het Hooggerechtshof. Volgens een wet uit 1975 hebben ze daar recht op. Gemiddeld claimen de parlementariers zo’n 250.000 euro.”
Laatst aangepast op zaterdag, 14 mei 2011 18:35