de tzolkin

De grondslag van de Maya Kalender is de Tzolkin. Het is de moederkalender of Heilige Kalender, die het patroon vormt naar het voorbeeld van het evolutieproces. De basisstructuur van de Tzolkin bestaat uit 2 elementen: Tonen en Zegels (Dagheersers).

Er zijn 13 Tonen. Ze symboliseren kosmische energieën en elke Toon heeft een eigen karakter en uitwerking. Er zijn 20 Zegels. Ze symboliseren solaire energieën en ook elk Zegel heeft een eigen kwaliteit.

Zo krijgt elke dag een combinatie van beide energieën mee. Je kan ook zeggen dat elke dag in het teken staat van een combinatie van twee energiekwaliteiten. Tezamen vormen ze een kalenderstructuur van 13 x 20 = 260 combinaties. De hele kalender is 260 dagen lang. Dat is 105 dagen korter dan onze Gregoriaanse kalender die 365 dagen telt.

Mocht je je in de Tzolkin willen verdiepen, dan raad ik je aan de beschrijvingen van Tonen en Zegels van verschillende auteurs te bestuderen. En dan je eigen bewustzijn in te zetten voor een persoonlijke waarneming en ervaring.

de 13 tonen
Hier kan je een korte beschrijving lezen van de 13 tonen of kosmische energieën. Ik heb het opgeschreven vanuit mijn kennis, waarneming en ervaring.

de 20 zegels
Hier kan je een korte beschrijving lezen van de 20 zegels of dagheersers. Ik heb het opgeschreven vanuit mijn kennis, waarneming en ervaring.

de tzolkin jaarkalender
De Tzolkin Kalender loopt 13 tonen x 20 zegels = 260 dagen. Hier vind je een overzicht met een beknopte uitleg.